Konst i Stockholms Skärgård

Skärgården utanför Stockholm är en riktig guldgruva med många härliga utflyktsmål och konstupplevelser. De flesta öar har en lång historia och har ofta varit hemvist till skapande konstnärer och författare, och det lönar sig ofta att verifiera med lokala turistförmedlingen vilka sevärdheter olika öar har att erbjuda under årets olika säsonger.

Ljusterö konstmuseum och Artipelag

Ljusterö konstmuseum är ett museum med både permanenta och tillfälliga utställningar, av både svenska och utländska konstnärer. Här hittar vi både erkända och nyare skapare, som ofta har en koppling till skärgården på ett eller annat sätt. Utställningarna går ofta också i samma tecken med havet och naturen som gemensamma nämnare. Ett vackert museum väl värt ett besök.

Ett annat museum som kan vara trevligt att besöka är Artipelag, beläget utanför Gustavsberg. Här erbjuds gränsöverskridande utställningar, spännande aktiviteter för både stora och små samt god mat i en härlig miljö. Artipelag har en konsthall på över 10 000 m2 och ligger precis invid vattnet med havet som ständig granne. Ett perfekt utflyktsmål för den konstintresserade.

Konstupplevelser på öarna

Ute på de mindre öarna finns det ofta många härliga konstupplevelser precis runt hörnet. Ett exempel är ön Svartlöga, en ö i den norra delen av Stockholms skärgård där konstnären Ulla Andersson målar i olja med havet och naturen som inspiration. Ytterligare ett trevligt utflyktsmål är Grisslehamn nära Gustavsberg där det finns möjlighet att besöka konstnären Albert Engströms hus på en klippa vid havet.

Skärgården är ett konstverk i sig själv

Det är viktigt att komma ihåg att lyfta blicken och titta ut över det vidsträckta landskapet. Havet med sitt djup, skiftande färger och varierande humör är på många sätt ett konstverk i sig själv, speciellt i kombination med den karga skärgården, klippor, kobbar och vikar. Det är lätt att ta den svenska naturen för given och det är lika lätt att stirra sig blind på allt det vackra. Men skärgården är en fantastisk plats och inte är svårt att förstå varför konstnärer i alla tider har sökt sig ut i skärgården för inspiration, motivation, stillhet och tid att skapa och reflektera. Med det i åtanke blir ett konstgalleri eller ett museum i den svenska skärgården som en installation med ett konstverk i konstverket, där skärgården fungerar som en ram och en fond för de tavlor eller skulpturer som ställs ut och presenteras.