Utställningar

Det är alltid intressant att besöka en konstutställning och bli inspirerad, förvånad, chockad, road, motiverad eller uppleva någon annan känsla och sinnesstämning som konsten ger oss. Att titta på och uppleva konst har varit ett nöje i många tusen år, och människor fortsätter att dras till det vackra, det abstrakta, det spännande och ibland inte helt tydliga. Konst är ett eget språk, som talar till något djupt inom oss och får oss att glömma vardagens måste och titta in i ett helt nytt universum.

Permanenta utställningar

På soliga Ljusterö hittar vi Ljusterö Konstmuseum som blivit ett populärt utflyktsmål i Stockholms skärgård. På Ljusterö bor det strax under 2 000 personer permanent, men under sommaren lever ön upp då många som annars är bosatta på fastlandet kommer ut till sina sommarbostäder för att njuta av skärgården och sommaren. Ljusterö Konstmuseum är dock öppet året om och erbjuder många spännande utställningar. En permanent utställning är Arholma – Landsort som omfattar ett femtiotal olika verk av runt tjugo konstnärer som alla har koppling till skärgården på något sätt. Konstnärerna är en brokig skara som varit aktiva från slutet av 1800-talet till idag. Orten där konstnärerna varit verksamma visas på ett sjökort i anslutning till utställningen. En stämningsfull och intressant utställning som passar museet väldigt bra.

Skärgård i fokus

Ljusterö Konstmuseum erbjuder också tillfälliga utställningar, ofta av konstnärer med anknytning till skärgården. Utställningarna själva har också ofta ett skärgårdsinspirerat tema, med inslag av hav, öppna vidder och det vackra ljuset som är så speciellt just vid havet. På Ljusterö Konstmuseum hittar vi också Claes Moser som är känd från det populära programmet Antikrundan, och som gärna bjuder på en rundtur i museets vackra lokaler.

Under föregående sommar kunde besökare njuta av den tillfälliga utställningen Ljusterö genom kameraögat: en fotoutställning av Jeanette Wadelius och Annie Weimar med fokus på naturmotiv från just Ljusterö. Museet erbjöd även en utställning med skärgårdsmotiv signerad Göran Hane, samt en gäst utställning av Anita Wolf som presenterade sin konst. Årets utställningar kommer bjuda på ett lika intressant och späckat schema.